måndag 19 maj 2014

20 Million Miles to Earth (1957)
Människans första resa till en annan planet kantas av problem och under hemresan från Venus träffas ett amerikanskt rymdskepp av en meteor och kraschlandar i vattnet utanför en liten fiskeby på Sicilien. Några bybor lyckas heroiskt rädda två passagerare, vetenskapsmannen Sharman (som senare avlider av en mystisk sjukdom) och överste Robert Calder. Pojkspolingen Pepe hittar en behållare som flutit iland och inuti hittar Pepe något geléaktigt som han säljer till professor Leonardo för att få ihop pengar till en cowboyhatt. Ut ur geléklumpen kommer en reptilliknande varelse som tjugo miljoner mil hemifrån vaknar till liv och börjar växa i en rasande fart. Överlycklig över sin upptäckt förbereder sig Leonardo och hans barnbarn för en resa till Rom för att dela med sig av fyndet till den zoologiska trädgården. Det visar sig vara ett stort misstag…

”What I have to say, you will find incredible but true.”

En av anledningarna till att 20 Million Miles to Earth utspelar sig i Rom var att Ray Harryhausen alltid velat åka men aldrig haft råd att ta sig dit. Detta var inte bara bra för Harryhausen utan även för tittaren då Rom med omnejd är en strålande utspelningsplats. Jag har nu under de senaste dagarna sett flera filmer med effekter signerade geniet och de blir bara bättre och bättre för varje film. Monstret är en imponerande skapelse som ser ut som en blandning mellan en T Rex, King Kong och en ödla. Vrålande (tjuten låter som repetitiva varianter av ”wow”) ekar genom filmen och så fort varelsen är i bild (vilket är ofta) så njuter jag fullt ut.

”On the rampage! If it isn’t stopped, it’ll kill hundreds, maybe thousands! We’ll need artillery and tanks immediately.”

20 Million Miles to Earth har ett otroligt bra driv och det dröjer inte många minuter innan historien drar igång med en rivstart för att sedan aldrig stanna upp. Filmskaparna hinner till och med inkludera en kärlekshistoria som får ta upp alldeles lagom speltid. Slutkampen med tillhörande massförstörelse i Rom och en underbar final i Colosseum är lysande. Ray Harryhausen dvd-boxen som innehåller filmerna It Came from Beneath the Sea, Earth vs. The Flying Saucers och 20 Million Miles to Earth är ett givet köp för alla som vill få en inblick i stop motion mästarens tidiga storhet. Boxen kan köpas för en hundring på förslagsvis Kvarnvideo och den är verkligen värd varenda krona. Harryhausens effekter är av toppklass och 20 Million Miles to Earth är en riktig höjdare bland femtiotalets många monsterfilmer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar