söndag 11 maj 2014

It Came from Beneath the Sea (1955)
Människans främsta vapen ute till havs, atomubåten, är designad för att kunna stå emot alla tänkbara hot men det visar sig inte vara helt riktigt. När ubåtsbesättningen drar igång hawaiianisk partymusik vaknar någonting till liv i havets djup, något som lämnar efter sig radioaktiv strålning och en del av sig själv. Kommendörkaptenen Pete Mathews tar hjälp av världens främsta marinbiolog Lesley Joyce och den respekterade forskaren John Carter från Harvard för att få reda på vad det är som har lämnat sina spår på den hypermoderna ubåten. En bläckfisk har vuxit sig gigantisk på grund av vätebombstestningar och radioaktiv strålning och är nu på väg mot Amerikas kust, hungrig och förbannad.

”And just hope that that’s the end of it.”

Jag älskar verkligen denna typ av film och särskilt de som kommer från femtiotalet, jag kan inte få nog av dem! It Came from Beneath the Sea följer mallarna och levererar inte många överraskningar. Filmen inleds med att berätta för tittaren om Amerikas nya uppfinning och hur bra den är och att människan har lärt sig att kontrollera det som gömmer sig i djupen. Detta är såklart struntprat och vi som har sett dvd-omslaget vet ju att förr eller senare så kommer en skitstor bläckfisk att dyka upp. För att vara sjuttiofem minuter kort så känns It Came from Beneath the Sea ofta lite långtråkig, trots att en berättarröst för historien hastigt framåt. En trist och tafatt kärlekstriangel mellan de tre huvudpersonerna får ta upp alldeles för mycket fokus och spekulerandet kring vad det skulle kunna vara som gömmer sig i djupet känns ibland lite utdragen. Detta är emellertid glömt och förlåtet när vidundret från havets botten gör entré och drar med sig båtar ner i djupet och slutligen klamrar sig fast vid Golden Gate bron i San Francisco och orsakar kaos – dessa scener är helt fantastiska! Det finns mycket att säga om Ray Harryhausen men det skulle ta upp allt för mycket tid om jag går djupare in på det så jag nöjer mig med att konstatera att karlen var ett geni. Hans stop motion specialeffekter är fantastiska och It Came from Beneath the Sea är ett tidigt exempel på hans skicklighet.

”Something came up out of the water and grabbed our ship and pulled it under.”

It Came from Beneath the Sea har lite för lite monsteraction för att vara helgjuten och jag hade önskat att få se lite mer närbilder av mer än bara bestens tentakler. Vi skymtar bläckfiskens ansikte (säger man så?) vid några tillfällen men jag hade velat ser mer detaljer och lite oftare som i till exempel Attack of the Crab Monsters eller The Black Scorpion. It Came from Beneath the Sea är absolut ingen dålig film men det är ingen favorit då det finns många bättre exempel inom genren från årtiondet. Skulle filmen vara lite mer actionladdad och visa det fräcka monstret lite oftare så skulle resultatet vara klockrent då bläckfisken i sig är ögongodis. It Came from Beneath the Sea har kommit i en färgglad utgåva och även fast resultatet är imponerande så ändrade jag omgående till det svartvita originalformatet. Monsterfilm från femtiotalet ska inte visas i färg – så är det bara! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar