onsdag 14 maj 2014

Earth vs. the Flying Saucers (1956)
Sky Hook är ett projekt finansierat av försvarsdepartementet där mindre raketer skickas ut i rymden för att cirkulera kring jorden och samla upp värdefull data. När projektets chef Russell A. Marvin och hans fru är på väg till deras arbetsplats dyker ett flygande tefat upp och av ren tur så spelas farkostens ljud in på Russells bandspelare. Till en början inbillar sig paret att allt måste ha varit en synvilla men när det är dags för den tolfte raketen att sändas upp i skyn, avbryts jippot när en farkost landar utanför forskningsbasen. I panik öppnar militären eld mot besökarna och när utomjordingarna svarar med samma mynt bryter kaos ut och anläggningen totalförstörs och dödar alla i närheten, förutom Russell och hans fru. Det visar sig att inspelningarna Russell fångade på sin bandspelare i själva verket var ett meddelande från besökarna och de kommer med ett ultimatum – att ordna ett möte med makthavarna i Washington där utomjordningarnas ödesdigra planer ska offentliggöras. Mänsklighetens framtid ligger nu i händerna på Russell.

”To the best of my knowledge my wife and I are the only ones left alive since we have not seen or heard from anyone for hours. The air is becoming toxic. In the event of our death this report, with the recording of the saucer sounds on this tape constitute all the data we have. The batteries are failing. The recorder is not running up to speed. This is Dr. Russell A. Marvin.”

Första gången jag hörde talas om Earth vs. the Flying Saucers var när jag läste Stephen Kings bok Danse Macabre där han ingående går igenom skräcken i filmen och litteraturen. Jag minns inte riktigt vad hans tankar kring den var men när jag läst färdigt boken stod titeln på en lista över filmer som fångat min uppmärksamhet. Lyckligtvis var Earth vs. the Flying Saucers med i en Ray Harryhausen dvd-box jag nyligen inhandlade för en billig slant.

”People of earth, attention!”

I sin självbiografi skriver Ray Harryhausen att Earth vs. the Flying Saucers är den film han gillar minst av de han varit involverad i. Det är besynnerligt då hans effekter i Earth vs. the Flying Saucers är otroliga, till och med sextio år senare. Earth vs. the Flying Saucers är ingen tramsig rymdhistoria utan istället berättas ett humorbefriat domedagsscenario som är svårt att slita sig från. Hugh Marlowe är superb i huvudrollen och lyckas gestalta sin karaktär Russell med en nerv som inte hör till vanligheten i liknande filmer från årtiondet. De illsinta utomjordingarnas färdmedel, utseende, gungande gångstil och gurglande röster slår huvudet på spiken och den förstörelse de bringar på byggnader runt om i Amerika är sci-fi godis. Tillsammans med The War of the Worlds är Earth vs. the Flying Saucers ett utmärkt exempel på när science fiction görs rätt. Den simpla men engagerande historien tåls att se flera gånger och Earth vs. the Flying Saucers känns aldrig som en billig b-film i mängden. Earth vs. the Flying Saucers är ett fantastiskt tidsdokument och ett viktigt kapitel i sci-fi historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar