onsdag 11 april 2012

I Know What You Did Last Summer (1997)Det är den amerikanska nationaldagen och dessutom fiskfestival i en liten kuststad. En berusad ung man i fiskebyxor sitter på en klippavsats och snurrar på en amulett som signalerar olycklig kärlek. Samtidigt vinner Helen Shivers den årliga skönhetstävlingen som stadens fiskdrottning. Hon och hennes pojkvän Barry åker tillsammans med paret Ray och Julie ner till stranden för att fira hennes utmärkelse och att deras sista år som högstadieelever äntligen är över. Detta celebrerar de med att dricka alkohol, berätta vandringssägner och att smida gemensamma framtidsplaner. Den glada stämningen bryts när de av misstag råkar köra på en man. Efter mycket prat inser de att deras framtidsplaner är körda om de anmäler det polisen och dumpar istället kroppen i havet. Vännerna bestämmer sig för att aldrig någonsin nämna händelsen igen.
Ett år senare har gänget splittrats och Julie återvänder hem, lagom till den årliga fiskfestivalen. Det ligger ett brev och väntar på henne med en lapp där det står ”I know what you did last summer!”. Ångestfylld och vettskrämd söker hon upp sina gamla vänner för att klura ut vem som ligger bakom. En efter en får de meddelande från någon som vet vad de gjorde förra sommaren, någon klädd i oljeställ och som är beväpnad med en väldigt stor krok.

Efter ett skräckfyllt 1980-tal var den första halvan av 1990-talet relativt befriat från skräckfilmer, i varje fall slasherfilm. 1996 skapade Wes Craven tillsammans med manusförfattaren Kevin Williamson den idag klassiska Scream och blåste liv i den sedan länge döda slasherfilmsgenren. Det dröjde inte länge innan fler kom och året efter släpptes I Know What You Did Last Summer som dessutom var en av de första (kanske till och med den första) skräckfilmen jag såg på bio. Precis som med Scream ligger Kevin Williamson bakom manuset, det var inte konstigt att förväntningarna var höga. På pappret verkade allt väldigt lovande. Det är ganska kul att idag se alla dessa ”heta” skådespelare när de var på toppen av sina karriärer. I Know What You Did Last Summer blev inget lyft för någon av dem och det är heller inte särskilt konstigt då ingen av dem är speciellt bra skådespelare, dessutom är filmen en ganska rutten historia. De agerar och ser ut som de flesta skådisar som blir populära i någon tv-serie och sedan försöker sig på en karriär på den stora vita duken, då som nu. Freddie Prinze Jr och Ryan Phillippe tyckte jag redan på den tiden var töntiga och Sarah Michelle Gellar (numera gift med Prinze Jr) följde jag aldrig när hon tog livet av vampyrer i Buffy the Vampire Slayer. Jennifer Love Hewitt såg jag för första gången i tv-serien Party of Five och där tyckte jag hon var hur söt som helst. Nu har jag tröttnat på hennes allt för många ”moralkaka” porträtt och finner henne även här mest irriterande som surpuppan Julie. I Know What You Did Last Summer är en ganska händelselös slasherfilm som snålar med allt som hör genren till. Det är en tam film med oinspirerade och blodfattiga mord, inget naket och en  medioker mördare. Jag tyckte inte filmen var särskilt bra när den kom och det gör jag inte nu heller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar