fredag 7 mars 2014

Modus Anomali (2012)
En man vaknar upp mitt ute i skogen, begravd under ett tunt lager jord, utan ett minne av vem han är eller hur han hamnat där. Desorienterad och skrämd springer han därifrån till ett hus där en videokamera står riggad med en lapp som säger, tryck på play. Framför hans ögon mördas en gravid kvinna och chockad rusar han ifrån huset ut i skogen igen. När mannen hittar en plånbok i sin bakficka inser han att han är gift och har två barn och kvinnan på videon är hans nu döda hustru. Nu måste han hitta sina barn men mannen blir snart varse om att han inte är ensam i skogen - en galning förföljer honom.

”I’m sorry I couldn’t protect us.”

Modus Anomali (eller Ritual som den heter i USA) är en indonesisk film med engelsk dialog (något som mainstreamfolket säkert kommer att klaga på) som bevisar att det går att göra en bra film trots att skådespelarna inte talar sitt modersmål. Det är inte många karaktärer i filmen och mest fokus går åt Rio Dewanto som spelar den flyende mannen. Han är trovärdig i huvudrollen och presterar en enmansshow med nerv i, du kan riktigt känna hans frustration och förtvivlan.

”Go back to the beginning.”

Modus Anomali drar igång på studs och sedan är det inte många pauser som låter tittaren andas ut. Upplägget är simpelt men väldigt effektivt och även fast det till en början känns som något man sett förut lyckas regissören och manusförfattaren Joko Anwar leverera någonting som känns originellt och inte det minsta blasé. Det är sparsamt med filmmusik och istället får omgivningarna agera soundtrack och vid åtminstone ett tillfälle hoppade jag till i soffan. Dialogen är även den väldigt sparsam men det är ingenting man som filmtittare tänker på då det hela tiden händer saker som håller intresset uppe och ofta är det förbannat spännande. Modus Anomali är i grund och botten en överlevnadsthriller med skräckinslag och den levererar flera ”jobbigt läge” situationer. Efter ungefär en timme kommer en vändning som får mig att tänka ”jaha vad fan kommer detta att leda till”, men sedan faller allt på plats och Modus Anomali förvandlas till en smart liten film. Även fast jag hade mina föraningar om vad som skulle hända var det inte alls vad jag föreställt mig, det var mycket bättre. Modus Anomali är inte en helgjuten film och några partier skulle ha tjänat på att plockas bort eller kortas ner men det är ändå en effektiv rulle, tillräckligt fylld med chockeffekter och spänningsmoment för att hålla mig underhållen. Modus Anomali är kanske inte en film du ser flera gånger men stöter du på den i videobutiken så tveka inte, den förtjänar en plats i filmhyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar