måndag 10 juni 2013

Ilsa: She Wolf of the SS (1975)
Kommendant Ilsa är en ondskefull och sadistisk tjänarinna åt det tredje riket under andra världskriget i Tyskland. Hennes uppgift är att tillsammans med doktor Bintz och två blonda kvinnliga sergeanter (som gärna knäpper upp några extra knappar på blusen), utföra medicinska experiment på den underlägsna rasen. Detta är någonting de nyanlända fångarna i läger 9 snart får erfara. Elchocker, stympning, exponering av smittor tillhör vardagen och i Ilsas privata tortyrkammare, där hon försöker bevisa att kvinnans smärttröskel överstiger mannens, är helvetet på jorden. De lyckligt lottade steriliseras och skickas iväg till bordeller, resten ber om ett kortvarigt lidande samtidigt som deras gravar grävs i arbetslägret.

”God can not help you here. He has forgotten this place.”

Ilsa: She Wolf of the SS är den första fristående delen i filmtrilogin om den sadistiska Ilsa som åker land och rike runt i sökandet efter en ondskefull makthavare att tjäna. I den första delen är handlingen satt mitt under det andra världskriget och hon gör allt i sin makt för att uppfylla führens fruktansvärda önskningar. Under förtexterna blir vi informerade om att filmen är baserad på dokumenterade fakta om de medicinska experiment och illdåd som utfördes under Tysklands mörkaste epok, filmen dedikeras åt hoppet om att detta aldrig kommer att hända igen. Detta är ju förstås mumbo jumbo, Ilsa: She Wolf of the SS är gjord enbart i syftet att underhålla och chockera tittaren och tror man annat får man vara bra dum i huvudet. Även om man sållar sig till skaran som avfärdar Ilsa: She Wolf of the SS som en uppvisning i dålig smak eller om man som mig älskar den, spelar ingen roll – filmerna om Ilsa är tidlösa exploitationklassiker.

”You had been given honour of sleeping with a german woman. An officer of the SS.”

Ilsa: She Wolf of the SS innehåller massvis av naket och Dyanne Thorne visar upp sin stora byst så fort hon får chansen. Hennes nattliga visiter från de manliga fångarna, vars enda funktion är att tillfredställa henne har gett henne smeknamnet den svarta änkan - när Ilsa är färdig med dem kastrerar eller avrättar hon dem. När den amerikanska fången Wolfe som fått gåvan att ”kunna hålla sig hur länge som helst” anländer, upplever Ilsa en tillfredställelse hon aldrig tidigare upplevt men självklart har sexmaskinen baktankar med sitt agerande. Tortyrsekvenserna (som är många) är idag inte särskilt chockerande men många av dem är förvånansvärt brutala och snyggt utförda. Sadism, våld och sex upptar hela filmen och det är inte en enda död minut. Mellan tortyren och sexscenerna planeras en flykt från fånglägret, samtidigt som en general med böjelser för självförnedring är på besök och slutklämmen är fantastisk. Ilsa: She Wolf of the SS skulle emellertid inte vara någonting om det inte vore för den storbystade Dyanne Thorne. Hon är helt underbar som den kåta tyrannen som när hon inte fördriver tiden med att tortera stackars kvinnor, slänger kläderna och ligger med så många manliga fångar hon kan komma över. Hela hennes existens består av att finna njutning i att orsaka smärta hos andra. Thorne är perfekt i sitt agerande och hennes minspel är så där härligt överspelat. En elakare kvinna i filmhistorien får man leta efter.

Ilsa: She Wolf of the SS är en helt fantastisk film som jag sett flera gånger genom åren. Den gjordes enbart i syftet att chockera och även fast det gått nästan fyrtio är sedan den släpptes lös har den inte förlorat något av sin effektivitet eller charm. Allt är så inkorrekt som det bara kan bli och det går inte att ta filmen på allvar, vilket den inte heller försöker. Historien utspelar sig som ett serietidningsäventyr där allt är överspelat och absurt och Ilsa är den ultimata seriefiguren. Ilsa: She Wolf of the SS är en våt dröm för exploitationfilmfantaster och ett mästerverk i sin genre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar