måndag 22 september 2014

From Beyond (1986)
Psykologen Katherine McMichaels besöker dårhuset där fysikern Crawford Tillinghast sitter inspärrad efter att han står anklagad för mordet på sin mentor Edward Pretorius. Det blir hennes uppgift att besluta om han är galen eller inte och detta fastställs genom att återskapa experimentet som gick åt pipsvängen och lämnade Pretorius huvudlös. Crawford har arbetat sida vid sida tillsammans med Edward i flera år och vad de lyckades skapa var någonting bortom tid och rum. Manicken ”The Resonator” har i uppgift att stimulera det vilande sensoriska organet tallkottkörteln med hjälp av resonansvibrationer. Detta tredje öga expanderar sinnet och får människan att uppleva mer än någon har gjort tidigare – resultatet är fasansfullt.

”He used to bring beautiful women here. They’d eat fine meals, drink fine wine, listen to music. But it always ended with screaming. And I would just lie there and listen to them.”

Jag har nyligen inlett ett projekt där jag för första gången läser H.P. Lovecrafts historier och sedan (i de flesta fall) ser om filmatiseringarna. From Beyond bygger på kortnovellen med samma namn och Stuart Gordon summerar hela historien innan filmtiteln dyker upp och sedan spinner han, tillsammans med lite hjälp av Brian Yuzna och Dennis Paoli, vidare på idén med ett högst tillfredställande resultat. Året innan hade Gordon regisserat sin första film som baserades på Lovecrafts verk, Re-Animator och ribban var redan satt väldigt högt. From Beyond kanske inte är lika bra som kultklassikern Re-Animator men det är otroligt lyckad rulle. Gordon och Yuznas åttiotalsskapelser är verkligen fascinerande och unika filmer som än idag håller otroligt högt underhållningsvärde.

”The greatest sensual pleasure there is is to know the desires of another mind.”

From Beyond börjar intensivt och håller sedan farten uppe under den korta speltiden på runt åttio minuter. Jag hade helt glömt bort att Ken Foree hade en av de största rollerna som snuten Bubba, vars jobb är att hålla Crawford i schack medan psykologen utreder Crawfords grad av galenskap. Foree är väl inte mycket att hurra för och här är han är lite för mycket mest hela tiden men jag förlåter honom efter en tuff fight med ett hiskeligt monster, endast iklädd ett par tajta kalsingar. Jeffrey Combs är dock som vanligt väldigt bra i huvudrollen och hans sidekick Barbara Crampton fungerar alldeles utmärkt som psykologen som fascineras av Crawfords experiment. From Beyond är en fartfylld och otroligt underhållande rulle med en härlig blandning av snusk, slemmiga specialeffekter och fräcka monster. Allt som Gordon rör vid som har med Lovecraft att göra, hur vaga associationerna än må vara, verkar förvandlas till guld och From Beyond är sannerligen inget undantag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar