torsdag 2 juni 2011

Gojira aka Godzilla (1954)


Fartyg försvinner spårlöst utanför Tokyos kust. Enda förklaringen tycks vara vulkanutbrott eller flytande minor (det vet vi ju förstås att det inte är men jag kör på i alla fall). Fiskare blir plötsligt utan fångst i näten. Enligt gamla sägner är orsaken ett monster som lever i havet och äter upp mänskligheten för att överleva. Förr i tiden offrades flickor till monstret för att undvika att resten av befolkningen skulle bli uppätna. 1954 var dock inte detta ett särskilt aktuellt alternativ så en exorcism-ritual utförs istället. Den går ju självklart åt helvete och istället bryter ett fruktansvärt oväder ut. När lokalbefolkning säger att de sett ett stort odjur ger sig professor Kyohoi ut på en expedition för att samla bevis. Gissa vad han finner? Ingen mindre än den 50 meter höga och 2 miljoner gamla dinosaurien Gojira (eller Godzilla som de flesta kallar honom). Gojira är resultatet av det ovarsamma användandet av atomvapen då det är just den radioaktiva strålningen som gjort honom till den han är.
Efter flera misslyckade försök att ta livet av Gojira kommer han till Tokyo och han är fly förbannad. Japanernas enda räddning ligger i händerna hos forskaren doktor Serizawa som forskat fram syreförstöraren, en manick som får allt syre att försvinna ur vattnet och gör att organismerna dör av syrebrist. Den kommer dock inte helt utan risker, används den fel kan den utrota hela mänskligheten.

Gojira var inte alls vad jag hade tänkt mig. Det är en väldigt bra monsterfilm, förmodligen den bästa som gjorts. Den har dessutom något viktigt att framföra. Den berättar en spännande historia med allvarliga undertoner. Det överhängande atombombshotet och rädslan över att leva i ovisshet. Den invävda kärlekshistorien mellan Ogata och Emiko tillför dessutom ytterligare ett djup till berättelsen. Det svartvita fotot gör filmen otroligt snygg och Gojira själv ser fruktansvärt bra ut med tanke på att den gjordes 1954. Skådespeleriet är också förvånansvärt bra och musiken är fantastiskt stämningsfull. Låt inte tidens gång skrämma er utan se Gojira om ni nu inte gjort det än, för det är ett mästerverk!

En kul bonus på det svenska dvdsläppet är kortfilmen Bambi Meets Godzilla. Helt meningslös men ack så kul.Blue Öyster Cult's strålande hyllning till Godzilla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar