onsdag 15 juni 2011

Snarveien (2009)


Martin och Lina tar bilen och åker till Sverige för att handla sprit till sina vänners bröllop. På väg tillbaka till Norge kommer de till en avspärrning och polisen informerar om att en olycka skett. Han tipsar om en annan väg de kan köra för att komma hem igen. De stannar till vid en bensinmack där en knasig figur som tar kort på Linas byst ger dem en vägbeskrivning. De kommer inte långt innan de får punktering mitt ute i skogen. Självklart har de inget reservdäck så Martin springer tillbaka till macken för att fixa ett nytt, och lämnar Lina kvar i sticket för att vakta bilen. Bensinstationen är obemannad så han krossar ett fönster och tar sig in. Larmet går och polisen de träffade tidigare kommer till platsen, liksom knasiga figuren som uppträder våldsamt. De får eskort tillbaka till sin bil och lagar däcket. Ivriga att komma hem kör de vidare. Från ingenstans dyker en kvinna upp mitt i vägen. De lyckas undvika att köra på henne och går ur bilen för att se om kvinnan är oskadd. Det är något de bittert kommer att få ångra.

Det är konstigt att norsk/svenska Snarveien inte fått mer uppmärksamhet med tanke på populariteten av den norska skräckfilmen de senaste åren. Det är faktiskt en ganska så bra film, fylld med bisarra figurer och en skön obekväm stämning. Den bjuder inte på några större överraskningar men den är underhållande och stundtals riktigt spännande. Dess korta speltid på 70 minuter är dessutom till filmens fördel då det aldrig hinner bli tråkigt eller utdraget.
Snarveien är påtagligt inspirerad av The Texas Chainsaw Massacre och andra snarlika filmer. Den är självklart inte ens i närheten lika bra men då jag är svag för norsk skräckfilm tycker jag nog den är bättre än vad den i själva verket är. Snarveien är varken originell eller nyskapande men det är en The Texas Chainsaw Massacre för Big Brother generationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar