onsdag 1 juni 2011

The Changeling (1980)


John förlorar sin hustru och dotter i en bilolycka. I hopp om att komma bort från sorgen flyttar han in i ett överstort gammalt hus i Seattle. Han undervisar avancerad formlära på universitetet och tiden han får över går till att komponera musik.
Klockan sex varje morgon vaknar han av konstiga ljud som en halvminut senare avtar. Det avfärdas dock och enda förklaringen som ges är att rören i huset är gamla. När det hela trappas upp och han ser visioner av en drunknad pojke och hör fotsteg från övervåningen börjar han bli orolig.
En gammal dam säger till honom att huset inte är lämpat att bo i, det vill inte ha människor. Efter ytterligare oljud från övervåningen, hittar han ett dolt vindsrum med ett skrivblock daterat till 1909 och en speldosa som visar sig spela exakt samma melodi som han själv börjat komponera.
John börjar gräva i husets historia och upptäcker att en doktor med familj tidigare bott där och likt sin egen dotter hade deras också förolyckats i en liknande tragedi. Han blir övertygad om att den döda dottern vill kommunicera med honom och anlitar ett medium. Under en seans blir de kontaktade av en osalig ande vid namn Joseph som dränkts av sin far, samma far som förlorade sin dotter 1909.

The Changeling är en riktigt bra mysrysare med en otäck stämning filmen igenom. Den har allt en klassisk spökfilm ska ha, åskväder, otäck pianomusik och ett knarrande hus. Filmen använder sig av (till sin fördel) små medel för att skrämmas och aldrig har en boll och en rullstol varit så skräckinjagande. George C. Scott är som klippt och skuren i rollen som kompositören John Russell och regissören Peter Medak gör ett mycket kompetent jobb med en bra historia. De många kameraåkningarna gör mig påmind om den ultimata spökfilmen The Haunting, Robert Wise’s mästerverk från 1963. Lika bra som The Haunting är inte The Changeling men den kvalar lätt in som en av de bästa spökfilmer som gjorts.
Poppa popcorn, fyll glaset med läskeblask och njut av den kusliga atmosfären i The Changeling. Jag rekommenderar den varmt!


1 kommentar:

  1. Yo !

    Jag gillar skarpt The Changeling medan The Haunting inte direkt imponerade på mig. Kanske för att remaken The Legend of the Hell House för mig är så oroligt bra. Läs mer här:

    http://weekend-video.blogspot.com/2009/04/legend-of-hell-house-1973.html

    Cool sida du har :)

    SvaraRadera