onsdag 3 augusti 2011

Rear Window (1954)Efter en olycka sitter fotografen Jeff i en rullstol med brutet ben. Uttråkad börjar han studera sina grannar tillsammans med sjuksköterskan Stella och sin flickvän Lisa. Sakta sker små förändringar i grannskapet och Jeff blir övertygad om att ett mord har begåtts.

Alfred Hitchcock hänger på ett party
Rear Window är en av mina favoriter bland Hitchcock’s närmare 70 filmer. Grace Kelly är förtjusande och James Stewart ger som vanligt ett trovärdigt personporträtt. Peeping Tom konceptet har efter Rear Window används flitigt i filmer som Fright Night, Body Double och nu senast Disturbia. Även fast Rear Window har över 50 år på nacken innehåller den ett koncept som aldrig blir inaktuellt då människan i naturen är och har alltid varit intresserad av vad andra människor har för sig. Nu mer än någonsin om man ser på alla dessa dokusåpor.

Vid detta lag har väl de flesta redan sett Rear Window (resten av er borde skämmas). Se denna recension som en påminnelse om att det är dags att bekanta sig med den igen. Rear Window är precis lika bra varje gång jag ser den och är dessutom ett enastående bevis på att Hitchcock är en av de största regissörerna genom tiderna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar