måndag 8 oktober 2012

Stephen King - Rage (1977)




”Det stinker om din mun, sa han eftertänksamt. Och det stinker om din själ också.”

Det är onsdag morgon på Placervilles gymnasium i Maine. Allt är som vanligt tills det plötsligt slår slint i huvudet på den 17-åriga Charles Decker. Efter en incident som nästan kostat skolans kemilärare livet blir Charles relegerad från skolan. Han sätter fyr på sitt skåp och beger sig mot klassrum 16 med en skarpladdad pistol.

”Jag försöker bara säga att amerikanska ungdomar lever under ett hårt tryck från våldet, både det verkliga och det påhittade.”

Under en eftermiddag får vi ta del av en ung killes tankar och funderingar. Vi får vara med om när allt som kan gå fel går fel och när det brister för en ung man med framtiden framför sig. Det tänks tillbaka på en möjlig barndom där fadern är alkoholiserad, systern blivit rånmördad och fastern blivit innebränd. Skolans rektor konstaterar, tillsammans med kuratorn, att Charles är en djupt störd individ. Vi får ta del av möjliga faktorer som kan ha utlöst nedåtspiralen av destruktivitet och som slutar med ond bråd död.

”Det finns ingen mödom som är seg nog att stå emot den moderna psykiatrins vältränade kuk.”

Rage var ett av Stephen Kings första skrivna verk. Det dröjde dock till 1977 innan King kunde publicera den då romanen till en början blev refuserad. När King nått framgång med Carrie, Salem’s Lot och The Shining fick han äntligen möjligheten att ge ut boken. King valde att publicera den under pseudonym och Rage blev den första i en rad böcker under namnet Richard Bachman. Det dröjde tio år innan boken gavs ut i Sverige, ungefär lika lång tid som det tog King att bli ertappad och avslöjad som mannen bakom Bachmans verk.

”Jag hade tagit livet av henne, jag hade blåst ut livslågan hos henne, satt en kula i huvudet på henne så att algebran runnit ut.”

Under timmarna som Charles håller en klass gisslan efter att han skjutit ihjäl två lärare passar han på att berätta sitt livs historia för klassen. Utan att ge några konkreta förklaringar till sitt beteende berättar han om misslyckade sexualdebuter och missöden i hemmet. Samtidigt dömer han ut eleverna och ger dem roller han själv tycker stämmer överens med deras personligheter. Charles spelar ut dem mot varandra, samtidigt som han får dem att öppna upp sina inre och det är svårt att ibland veta om det är fiktion eller verklighet och om det är elevernas egna ord eller Charles tankegångar som beskrivs.

”Han kastade henne på sängen bredvid mig och jag såg att hon var död, och det var då jag vaknade och skrek. Med erektion.”

Stephen King visar tidigt i sin karriär vilken duktig författare han är och hans känsla för detaljer finns redan här. Små till synes obetydliga händelser visar sig ha stor betydelse i bokens sista del. Beskrivningen av vardag, skolans ritualer och tonårselevers typiska beteenden är slående och känns nästan surrealistiska när de fruktansvärda händelserna börjar utspela sig.

”Det är sista gången jag kan minnas att jag känt mig riktigt lycklig.”

Rage beskriver en situation som skakat världen vid flera tillfällen. Stephen King valde att förbjuda nytryck av hans roman efter det att han fått ta emot kritik och att folk ansåg att boken kunde uppmana ungdomar till att begå liknande dåd. Dessutom har boken funnits i skåp och blivit nämnd som inspirationskälla hos ynglingar som utfört snarlika våldshandlingar. Jag kan förstå varför King valt att inte ge ut boken längre men på samma gång är det synd då det är en mycket bra roman. Jag läste raskt igenom den och jag skulle gärna vilja veta mer om Charles Decker. Om man ska finna syndabockar kan man hitta dem överallt i böcker och i filmer men någonstans måste människor börja ta sitt eget ansvar för sina handlingar. Det finns ingenting som bevisar att våldsdåd inte skulle begås om inte våldet i filmen och litteraturen existerade. Om fallet var så skulle det vara mycket enkelt att ställa världens alla orättvisor till rätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar