torsdag 8 november 2012

Kingdom of the Spiders (1977)
I den lilla hålan Camp Verde i Arizona jobbar veterinären Rack. När en kalv avlider under egendomliga omständigheter skickar storstadsfolket i Tempe den vackra entomologen Diane Ashley för att undersöka kadavret närmare. Tester visar att dödsorsaken är stora doser av spindelgift. Fler djur försvinner spårlöst i staden och dyker senare upp döda eller döende med kropparna utsmyckade med argsinta spindlar. Det dröjer inte länge innan kreaturen inte räcker som föda för de ettriga varelserna. Människan står på tur och snart är den lilla staden invaderad av de ludna och hungriga mördarna.

”You’re kinda pretty for a girl.”

När jag kom hem från jobbet vid elvasnåret på kvällen kom jag att tänka på Kingdom of the Spiders, som legat oöppnad en längre tid i filmhyllan. Jag hade bara goda minnen från filmen och bestämde mig för att det var läge att återbesöka en gammal favoritfilm. Jag insåg dock ganska snabbt att jag inte sett Kingdom of the Spiders tidigare och blev som en liten pojke på julafton, nästan två månader för tidigt. Frågan är bara vilken film det är som jag har så goda minnen från om det nu inte var Kingdom of the Spiders?

”Are you crazy lady? This is our home, and no damn spiders are gonna run us out!”

Oj oj oj vilken film! Kingdom of the Spiders är ta mig fan bland det bästa jag sett inom genren. Historien är som väntat inte särskilt spektakulär utan följer ungefär samma mall som alla de tidigare och kommande filmerna som involverar djur som slår tillbaka mot människan. Kingdom of the Spiders känns mycket som en hyllning till alla de liknande filmer som producerades under 1950-talet, fast denna gång växer inte djuren till gigantiska proportioner utan behåller sin naturliga storlek som i detta fall är till filmens fördel. Av filmens totala budget på cirka femhundratusen dollar gick femtiotusen av dem till spindlarna då filmteamet valde att köpa in livs levande exemplar för att göra det hela mer trovärdigt. De lyckades alldeles utmärkt då filmen bokstavligen kryllar av de små krypen. För den som väntar på att få se spindlarna behöver inte vänta särskilt länge. Varje gång man tror att de små liven ska dyka upp och göra livet surt för någon gör de så och det är väldigt effektfullt. Spindelattackerna är förbannat bra (och billigt) utförda och incidenten i flygplanet eller när stackars Birch skjuter av sig fingrarna när hon försöker avlägsna ett av de ludna krypen är rent ut sagt fantastiskt! I stort sett är vartenda dödsfall (och potentiella sådana) ruskigt bra iscensatta och vad de lämnar efter sig är inte sämre, vilket vi får bevis på i filmens strålande final. Arizonas omgivningar är också till filmens fördel för vem vill inte ta del av det vackra ökenlandskapet som staten har att erbjuda.

Dorsey Burnette som i mitten av femtiotalet startade den kortlivade rockabillyorkestern The Rock and Roll Trio, tillsammans med lillebrorsan Johnny, står för mycket av musiken. Skulle jag råka snubbla över soundtracket någonstans är det ett givet köp. Kingdom of the Spiders lär inte underlätta det för folk med spindelfobi (som jag själv lider av) men filmen lyckas leverera härliga rysningar i hela kroppen och är ytterligare ett bevis på att spindlar inte lämpar sig som husdjur. Skådespeleriet är över medel och personkemin mellan William Shatner och Tiffany Bolling är mycket bra, ta bara scenen där Rack tvingar till sig en middag med Diane! 1954 valde svenskarna att döpa den fenomenala filmen Them! till Spindlarna, även fast det inte figurerar en enda spindel i filmen utan däremot massvis av skitstora myror. Denna gång fick de emellertid rätt när de översatte även denna film kort och gott till Spindlarna. Kingdom of the Spiders är ytterligare en anledning till varför jag gillar denna typ av film så mycket. Filmen har åldrats med värdighet och det är definitivt en skapelse jag kommer att se flera gånger i framtiden. De sista tjugo minuterna är makalöst bra och det otippade slutet är genialiskt i all sin enkelhet. Det blir inte mycket bättre än såhär och Kingdom of the Spiders är numera en av mina absoluta favoriter i filmgenren. Alla som har något intresse av filmer som denna och inte har sett den tidigare (ni som redan har sett den kan se den igen) behöver göra det så fort ni bara kan. Köp den, ladda ner den, stjäl den, vad som helst, bara ni ser den!


2 kommentarer:

  1. Åh fy f*n, kollade trailern och vet inte om jag klarar det där! Har det inte jättebäst med spindlar heller, och Arachnophobia är illa nog som det är, här ser det ut till att vara en del fler av de små liven!

    SvaraRadera