torsdag 27 december 2012

The Bay (2012)
Media visar ett djurliv som mystiskt dör som flugor emedan ingen tycks veta varför. Några år senare får allmänheten ta del av vad som verkligen hände efter det att konfiskerade filmupptagningar läckt ut. Känns det igen? Klart att det gör, vi har sett liknande scenarion otaliga gånger tidigare men ändå blir jag lika nyfiken då varje nytt tillfälle ges.

Invånarna i den lilla staden Claridge i Maryland är i full färd med att fira fjärde juli när de plötsligt och hastigt blir mystiskt sjuka. Konstiga utslag dyker upp på deras kroppar och sjukhuset fylls snart av människor i panik. En efter en avlider de under våldsamma förhållanden. Till en början tror smittskyddsinstitutet att det är ett bakteriellt eller virusartat utbrott men det visar sig vara något mycket värre. En ekologisk katastrof har utbrutit i den lilla staden när den anslutande Chesapeake buktens vatten blivit förorenat och producerat parasiter som kläcker sina ägg inuti sina offer. Resultatet blir förödande.

”The first signs that something was very wrong happened six weeks before july the 4th. It was on the news, but I don’t think anybody put two and two together and knew what was going on.”

The Bay är ytterligare en film i den tillsynes odödliga found footage genren och även fast majoriteten av filmerna inte riktigt håller måttet dyker det ibland upp en och annan guldklimp. The Bay är en sådan. The Bay är inte gjord av vilken nobody som helst utan filmens regissör är ingen mindre än oscarsbelönade Barry Levinson. Det känns lite otippat att en man som ligger bakom filmer som Rain Man, Good Morning Vietnam och Sleepers kläcker ur sig en film som denna men han visar sig kunna behärska genren alldeles utmärkt. För omväxlighetens skull får vi i The Bay se katastrofen ur många synvinklar. Först och främst ur universitetsstudenten Donna Thompsons (som fått i uppdrag att filma stadens fjärde juli firande) perspektiv men vi blir även serverade klipp från sjukhuspersonal, forskare, smittskyddsinstitutet och självklart från öns befolkning. The Bay drar igång i ett rasande tempo och släpper sedan aldrig taget om tittaren. Det är ofta väldigt spännande och många scener är otroligt bra iscensatta. Det märks att Levinson hämtat inspiration från många filmer och här kan hittas uppenbara referenser till klassiker som Jaws och Alien och krabbätartävlingen som slutar i ett kräkkalas är en direkt kopiering och förmodligen en hyllning till Stand by Me. Det är inte särkilt ofta blodigt eller våldsamt men när det väl händer är det till belåtelse och vissa sekvenser är väldigt effektiva och det ligger en otäck stämning över hela filmen. The Bay är väldigt rakt berättad och för en gångs skull känns det faktiskt som ett ganska trovärdigt scenario även fast det finns lite frågetecken här och där. Tillsammans med Evidence (som jag recenserar HÄR) är The Bay årets bästa fejkdokumentär!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar