fredag 8 februari 2013

Strip Nude for Your Killer (1975)
En fotomodell dör av ett hjärtstillestånd när en doktor ska utföra en abort. Doktorn och flickfotografen Carlo undanröjer spåren och placerar henne i ett badkar i hopp om att polisen inte ska ställa några obekväma frågor. Men någon vet vad som egentligen har hänt och doktorn blir mördad av denna någon i svarta skinnkläder och motorcykelhjälm. Morden fortsätter och alla de som får sätta livet till har anknytning till samma modeagentur som den avlidna modellen.

Are you trying to be funny, what are you doing? You’re spilling my whiskey!”

Strip Nude for Your Killer måste vara en av de bästa filmtitlarna någonsin. För regi och filmens historia står Andrea Bianchi, samma man som några år senare gav oss den fantastiska zombierullen Burial Ground: The Nights of Terror (Ginza reade ut den nyligen för det skrattretande priset av tio kronor). Precis som titeln antyder är Strip Nude for Your Killer en film som är fullspäckad med sex och våld.

”Why am I a whore, do you mind telling me?”

Historiemässigt är Strip Nude for Your Killer ingenting anmärkningsvärt men det är däremot mängden av naken hud, det är inte mycket som lämnas över till fantasin. Jag har nog aldrig tidigare sett en giallofilm med så mycket nakna människokroppar tidigare. Sex och masochism tar överhand och alla män framställs som överkåta snuskhumrar och kvinnorna som kärleksmaskiner som gör allt för en gnutta berömmelse, oavsett hur de blir behandlade. Giallostjärnan Edwige Fenech spelar här modefotografen Magda som helst skulle vilja stå framför kameran istället för bakom och varför inte, hon är ju vacker som en sommardag. Istället blir det hennes uppgift att tillsammans med sin kollega och älskare Carlo, försöka klura ut vilken den motorcykelhjälmsförsedda mördaren är.

Strip Nude for Your Killer tillhör inte toppskiktet bland giallofilmerna men den är ändå väldigt ofta skamligt underhållande. Vi får ta del av alldeles för många män i otäcka speedos och spritt språngandes nakna fruntimmer - och alla ligger med alla. Mordsekvenserna är tyvärr inte särskilt chockerande men de är ganska många och avlöser varandra på löpande band och resultaten ser desto blodigare ut. Mördarens utstyrsel (och flåsande andetag) fungerar alldeles utmärkt men varför hen väljer att köra bil istället för motorcykel är en fråga som lämnas obesvarad. Den larviga dialogen och de bisarra beteendena är stundtals riktigt komiska och man undrar vad fan manusförfattaren tänkte på när han skrev skådespelarnas repliker. Den bisexuella modellagenturschefen Gisella är en skön figur med en ful mun och hennes överviktiga man som bara kan bli upphetsad med hjälp av en uppblåsbar docka är inte sämre han. Strip Nude for Your Killer är tyvärr inte särskilt spännande men genren har nog aldrig varit såhär sleazy tidigare, vissa sekvenser är omåttligt underhållande uppvisningar i dålig smak. Ibland glimmar det till lite extra, särskilt mot slutet eller när en naken Carlo gör morgongymnastik i sängen. Det är en ökänd giallo som inte riktigt förtjänar sitt våldsamma rykte då inte mycket är särskilt chockerande, inte idag i alla fall. Trots detta är det ändå ett ganska underhållande tidsfördriv som tack vare mängder av nakna kvinnokroppar och pervers dialog och agerande, till tonerna av fantastisk jazzmusik, gör mödan värd. Strip Nude for Your Killer är värd en stabil trea i betyg, varken mer eller mindre och den skulle ha tjänat på att innehålla våldsammare mord. Titeln är bättre än filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar