lördag 23 februari 2013

Storm of the Century (1999)




Det blåser upp till århundradets storm och befolkningen på den lilla ön Little Tall Island utanför Maines kust bunkrar upp med proviant för att klara de kommande tuffa dygnen. Samtidigt dyker en främling vid namn Andre Linoge upp och mördar en gammal tant för att sedan lugnt och stilla vänta på att bli arresterad. När konstapel Mike Anderson anländer till brottsplatsen säger främlingen kort och koncist: ”ge mig vad jag vill ha och jag ger mig av” och låter sig sedan sättas bakom lås och bom. Mike förstår snart att någonting inte står rätt till och det verkar som om Linoge har planerat sin vistelse på ön in i minsta detalj. Han känner dessutom till invånarnas mörkaste hemligheter och en efter en faller befolkningen offer för ondskan som plötsligt svepts in över ön. När Little Tall Island förlorar kontakten med fastlandet eskalerar terrorn och ovädret är långt ifrån lika fruktansvärt som kravet Linoge ställer på öborna. Men vad är det egentligen främlingen vill ha?

”Born in lust, turn to dust. Born in sin, come on in.”

Storm of the Century är skriven speciellt för tv och bygger inte på någon tidigare roman av Stephen King (han valde i och för sig att senare släppa manuskriptet i bokform men det är en annan femma). Efter det att King sett regissören Craig R. Baxleys Twilight Man bestämde han sig för att denne var rätt man för jobbet och Storm of Century blev deras första samarbete som sedan fortsatte med den trista spökhistorien Rose Red.  

”I think it was the cane with the wolfshead that made me do it. I wouldn’t touch it if I were you.”

Storm of the Century är en typisk tv-produktion med fula förtexter och de karakteristiska uttoningarna till svart då det är dags för reklampaus. Det känns emellertid aldrig lågbudget eller taffligt då allt är väldigt välgjort för att vara en miniserie från nittiotalet (Rose Red gjordes tre år senare och är mil sämre rent utseende- och historiemässigt). Stormen och det förödande snölandskapet är ett bra och trovärdigt iscensatt scenario vilket hjälper till att skapa filmens känsla av klaustrofobi. Det märks direkt att King (som dyker upp i en liten roll som nyhetsuppläsare på en trasig tv) ligger bakom med typiska karaktärer och dialoger och han har ännu en gång lyckats skapa ett imponerande persongalleri med intressanta karaktärer. Även fast de flesta av öborna tilltalas med både för- och efternamn är det ibland svårt att hålla koll på vem som är vem. Trots detta känns det aldrig rörigt men som med många av Kings längre verk växer de för varje gång man tar del av dem och man hittar nya nyanser hos personerna. Alla skådespelare sköter sig alldeles utmärkt och känns trovärdiga i sina roller. Tim Daly (som ser ut som skådespelaren Guy Pierce och som dessutom har en fru som ser ut som Rebecca De Mornay) är perfekt i rollen som öns konstapel och Colm Feore är klockren som den manipulerande ondskan som spelar spratt med invånarnas psyken.

”...maybe because he knows we can keep a secret.”

Storm of the Century är en mastig serie (som i svensk dvd-form är sammansatt till en långfilm) att ta sig igenom i en stöt men de fyra timmarna känns inte det minsta sega. Ingenting upplevs som överflödigt och jag skulle till och med ha föredragit att den var ännu längre. Det är en väldigt bra historia som aldrig är stressad, vilket ofta är fallet i filmatiseringarna av hans böcker. Här känns det som om författaren äntligen får tala till punkt. King lyckas förmedla, tillsammans med Baxley, samma känsla som infinner sig när man läser hans böcker och det är en av de få gånger jag känner så. Det finns hintar till karaktärer och platser från Kings böcker som Dolores Claiborne och staden Derry och för oss King-älskare är Storm of the Century en godispåse av allt som är bra med författaren. När man tittar på Storm of the Century är det svårt att förstå hur författaren och regissörens nästa samarbete kunde misslyckas så katastrofalt då detta är riktigt bra. Det går långsamt framåt, utan att förlora fokus och det byggs upp en krypande olustkänsla som får mig att vilja dra ut på finalens oundvikliga slut. Allt är väldigt stämningsfullt och även fast jag sett serien tidigare när den kom blev avslutningen något av en överraskning även denna gång. Det finns egentligen ingenting som jag kan klaga på och bortser man från restriktionerna när det kommer till våldssekvenserna är allt väldigt välgjort och spännande. Storm of the Century bevisar ännu en gång vilken fantastisk historieberättare Stephen King är och det kan mycket väl vara en av de bästa King-historier som lyckats ta sig till tv-rutan. Storm of the Century är helt enkelt väldigt, väldigt bra och jag kan inte annat än att rekommendera den varmt.


2 kommentarer:

  1. Hmm, minns det också som att jag gillade den när den kom. Kanske är det på tiden att åter besöka den stormiga lilla staden..?

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag att du ska göra! Definitivt en av de bättre King skapelserna på film/tv!

    SvaraRadera