söndag 15 maj 2011

99 Women (1969)99 Women är en tidig Women-In-Prison film av den besynnerliga Jess Franco, spanjoren bakom närmare 200 filmer av varierande kvalitet.
1969 regisserade Franco nio filmer. Det märks inte när jag ser 99 Women då den inte känns framstressad över huvud taget.

99 kvinnliga fångar avtjänar sina straff på en ö i ”the castle of death”. Där finns en sadistisk fängelsechef (Mercedes McCambridge, demonrösten i The Exorcist) och en slibbig guvernör (Herbert Lom, Dreyfus i The Pink Panther serien). Kvinnorna fördriver tiden med att tillfredsställa varandra och lulla runt i det trista fängelset. Lägg till en flykt så har du handlingen i ett nötskal.

Vad som gör 99 Women bra, är ett över medel skådespeleri och Francos typiska psykedeliska touch. Hans besatthet av den kvinnliga kroppen märks tydligt och han försöker ha den i bild så ofta som möjligt i alla sorters vinklar. Flashbackscenerna är riktigt snygga.
Det är en snäll W.I.P-film. Den är inte särskilt sadistisk eller våldsam vilket brukar känneteckna genren utan känns mer som en matiné film med lite naket.
Detta avser den ”softcore director’s cut” versionen och inte den franska XXX, vilken är samma film fast med inklippta hårdporrscener med helt andra skådespelare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar