onsdag 25 maj 2011

Dead Man's Shoes (2004)


En soldat återvänder till sin hemstad för att hämnas. Under fem dagar tar han livet av dem som behandlat hans mentalt handikappade bror illa.

Dead Man’s Shoes är en fantastisk hämndhistoria som är så mycket mer. Det är ett relationsdrama mellan två bröder. Filmen inleds med videofilmade barndomsminnen. Långsamt byggs en historia upp med tillbakablickar på vad som gick fel. Vi får en inblick från alla parter och ibland är det svårt att vara dömande. Paddy Considine spelar den hämnande brodern med en nerv sällan skådad i denna typ av film och slutet är perfekt iscensatt utan klichéer.  

Filmens soundtrack är smått genialiskt med artister som Bonnie ’Prince’ Billy, Richard Hawley, Calexico och Robyn Hitchcock. Det vackra landskapet är en perfekt kontrast till den mörka historien.
Regissören Shane Meadows nästa film blev den kritikerrosade This Is England som jag nu skäms lite grand över att jag inte sett. Jag har varit på väg att se den många gånger men det har aldrig blivit av. Helt klart är den nu på min lista över filmer jag måste se.

Många ”vanliga” filmtittare har förmodligen missat detta moderna mästerverk och det är verkligen synd då detta är en fulländad film i alla aspekter och en av de bästa jag sett på väldigt länge.


2 kommentarer:

  1. Paddy Considine is one of the best actors working today. Dead Man's Shoes was really good.

    SvaraRadera
  2. I totally agree! the whole movie took me by suprise, brittish cinema at it's finest!

    SvaraRadera