tisdag 24 maj 2011

The Untold Story (1993)


Året är 1978. En dålig förlorare och fuskare i spelet mahjong ballar ur och eldar upp en kille.
Vi hoppar fram till 1986 där samma man jobbar på Pat Sin Restaurant. Han driver sin restaurang precis så som en dålig chef ska. När polisen börjar ifrågasätta var den förra ägaren tagit vägen efter att de fått brev från dennes bror, börjar den nya restaurangägaren ta livet av sin sladdrande personal en efter en för att sedan mala ner dem och sälja dem som Barbecue Pork Shops.  

Wong Chi Hang som är namnet på mördaren i filmen är en elak jävel med kort stubin, och sättet han avrättar sina offer på är minst sagt smaklöst. Polischefen (även filmens regissör) glider mest runt med olika kvinnor både på stationen och på mordplatser likt en hallick. De andra poliserna beter sig som fnittriga tonåringar.

I en film som denna (tydligen baserad på sanna händelser) blir den taskiga humorn till slut riktigt påfrestande. Även om filmen i sig är en otäck historia med en rad riktigt grymma våldsscener, sjabblas de bort med den fjantiga humorn och de kassa skådespelarna (med undantag för Anthony Wong Chau-Sang).

Jag har läst en hel del om filmen tidigare i olika sammanhang och fått uppfattningen av att den skulle vara en av de värsta inom den ökända Cat III kategorin. Självklart är den våldsam men den är också ganska seg. Första delen i filmen går ut på att polisen inser att Wong mördat den förra restaurangägaren och dennes familj. Andra delen består enbart av en oändlig misshandel då polis och fångar (en av dem är den mördades bror) turas om att banka skiten ur honom för att få hans erkännande. Själva erkännandet där det i detalj visar hur han tar livet av en hel familj är vidrig men inte om man jämför med andra filmer. Kanske har jag blivit avtrubbad men jag tycker inte The Untold Story (även känd under namnet Human Pork Chop) tillförde, berörde eller gav mig några kalla kårar. Dessutom så är de flesta kinesiska filmer jag sett väldigt röriga och ofokuserade. Kanske är det för att jag kommer från ett annat land och inte är insatt i vissa saker och ting men när en dialog som denna uppstår så börjar jag undra.
Efter att Wong blivit misshandlad i fängelset frågar han sin fängelsekamrat om han kan få hans urin. Visst får han det och börjar dricka urinen. Följande dialog uppstår:
-Är du galen?
-Du vet ju ingenting, urin läker inre skador.
-Vill du ha mer?
-Nej, ditt urin är inte bra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar