onsdag 11 maj 2011

Privatdetektiv Hillman (1958-1963)


Arne Mattssons Hillman serie är ett mycket fint tidsdokument och långt före sin tid på många sätt och vis. Trots över 50 år på nacken har de inte förlorat mycket av sin effektivitet.

1958 regisserade han den första filmen i en serie av totalt fem, Damen i Svart.
Det är en klassisk spökhistoria där en dam i svart terroriserar den lokala befolkningen i ett sommarsverige. Den påminner en hel del om Robert Wise fem år senare The Haunting. Den är suggestiv och fylld av atmosfär och Sven Nykvist’s svartvita foto är mycket vackert.

Samma år kom Mannekäng i Rött, denna gång i färg. Det är ett mordmysterium som utspelar sig inom modevärlden. Utan Mannekäng i Rött är det svårt att se att Mario Bava sex år senare skulle göra vad som anses vara den första giallon, Blood and Black Lace.

1959 kom Ryttare i Blått, även den i färg. Det är tillsammans med den avslutande delen, Den Gula Bilen den svagaste i serien. Med sina nära 110 minuters speltid blir den alldeles för lång och stundtals sövande seg.

1962 ryckte Arne Mattson upp sig och gjorde enligt mig den bästa filmen i Hillman serien, Vita Frun. Precis som Damen i Svart är detta en spökhistoria fylld av otrolig atmosfär, supersnygga kameravinklar och stämningsfylld musik av Torbjörn Lundqvist. Inledningsscenen när Eva går ner sig i kärret är en av de snyggaste inledningar i svensk film jag någonsin sett.

Den Gula Bilen kom året efter och avslutade därmed Hillman serien. Det är en politisk thriller som vill mer än vad den kan leverera. I och för sig är den aldrig tråkig eftersom den innehåller mer action än vanligt men den är däremot väldigt rörig och svår att hänga med i.

Freddy Sjöström spelad av Nils Hallberg kan vara en av svensk filmhistorias mest störande birollsfigurer. Hans ”komiska” inslag drar ner varenda Hillman film med minst ett snäpp. Skulle det inte vara för honom skulle dessa filmer vara mycket bättre. Den ibland otäcka atmosfären som infinner sig är som bortblåst så fort han öppnar sin mun.
Det kanske är på tiden att klippa om filmerna och göra dem till ”Hillman filmerna utan den störiga sidekicken som med hjälp av sin medverkan gör filmerna onödigt långa”.

Här finns boxen till ett mycket bra pris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar