onsdag 11 maj 2011

L'ultimo Squalo (1981)


Jättehajen – Vindsurfarnas skräck heter den på Studio S släpp av filmen här i Sverige. Jag köpte hela "Djävla Djur" boxen till en billig peng. Då fick man förutom denna även Rats - Nattens Terror och Dödens Tentakler, fast det var främst denna film jag var intresserad av.
Det är en film jag hört mycket om genom åren främst då kanske att Steven Spielberg blev förbannad och drog den inför rätta för att den praktiskt taget var en kopia av hans egen jättesuccé Jaws. Med all rätt det är inte mycket som skiljer dem två åt förutom då skådespeleri, stämning och regi vilket Spielberg lyckades briljant med och Casteralli inte alls. Djurskräck är dock en genre jag alltid varit svag för och när den dessutom är gjord i Italien är det ju ännu bättre.
Jättehajen är ren underhållning, ingenting mer. Effekterna är skrattretande dåliga där klipp från riktiga undervatten scener med hajar klipps in innan plasthajen själv visar sig, vrålar lite och äter upp folk. Scenen där hajen dyker upp från vattnet och biter av benen på en kille är dock fantastisk och bara den gör hela filmen värd att se.
Är det spännande och otäckt då? Nej inte överhuvudtaget men däremot är det kul som fan, helt ofrivilligt.

Länk till Imdb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar