onsdag 11 maj 2011

Freaks And Geeks (1999-2000)


http://www.imdb.com/title/tt0193676/
Det är ett mysterium hur en serie som Freaks and Geeks kan läggas ner efter bara 18 avsnitt när serier som t.ex. The O.C., Beverly Hills 90210 eller That 70´s Show kan sändas år ut och år in. Freaks and Geeks kan vara det bästa som gjorts inom hela ”gå på högstadiet och försöka passa in” genren. Det är precis vad serien handlar om, att växa upp och att försöka finna sin identitet.
Serien är skapad av bl.a. Judd Apatow som även ligger bakom stor filmer som The 40 Year Old Virgin och Knocked Up. Han lyckas skapa en genuin stämning som få i Hollywood lyckas med, han får det att kännas äkta. Skådespeleriet är på hög nivå från alla parter och de flesta gick vidare till andra större projekt efter Freaks and Geeks. Seth Rogen är nog den som lyckats bäst med filmer som Knocked Up, Zack and Miri Make A Porno och Pineapple Express. Men även Jason Segel syns i tv-rutan var och varannan dag i How I Met Your Mother och James Franco känner vi igen från Spider Man trilogin.
Freaks and Geeks utspelar sig 1980 och alla som växte upp under 80-talet känner igen allt så väl. Här finns kläderna, frisyrerna, musiken, filmerna, datorspel typ amiga, Dallas, dungeons & dragons, kassettband, ja allt du kan tänka dig som hör 80-talet till. Men det som framförallt gör den unik är att dialogen och karaktärerna känns så äkta och att man som åskådare känner igen sig själv…ibland allt för väl.
Nej usch och fy till NBC som lät denna pärla försvinna allt för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar