onsdag 11 maj 2011

Månguden (1988)


Månguden är en typisk svensk 80-tals deckare, fast ändå inte.
Det är en tv-film som bara visades två eller tre gånger när den kom 1988. Efter det har den varken släppts eller visats igen. Förens nu...
Månguden är en film som de flesta svenskar, födda 1970-80 har någon form av minne ifrån. Det är inte mycket de kommer ihåg från den, förutom att den var jävligt otäck. Nu, över 20 år senare så släpps den äntligen på DVD.
Är den fortfarande lika otäck då? Klart den inte är. Men, om man bortser från en seg inledning är den faktiskt helt ok, bättre än jag hade förväntat mig.
Johan Vinge är en polis som lever i skuggan av sin far. I hans fars ögon är han en oduglig polis som inte är bra på något. Nu bor Johans far i ett syretält på sjukhuset, okapabel till att arbeta längre. Så tillsammans med hans fars kollega, Erland Salander, försöker Johan att få fast Sveriges första seriemördare, månguden. En mördare som med hjälp av en stor machete dödar campande familjer i utkanten av Stockholm vid fullmåne.
Månguden är en blandning av mycket. Svensk deckare med typisk saxofon musik, slasherfilm med maskerad mördare och den har t o m influenser från italiensk giallo film.
Mordsekvenserna är mycket snygga och filmerna från ”expedition månguden” är stämningsfulla. Heinz Hopf som spelar ännu en sliskig karaktär är ytterligare ett plus.
DVD omslaget är dock ingen hitt. En trasig DV-Kamera filmar en mördare med två macheter. Två fel utav två möjliga.
Många idag etablerade skådisar skymtar förbi. Thomas Hanzon, Björn Gedda och Richard Wolff, här sjunger han dock inte om någon pojke på månen.

Köp den här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar