lördag 14 maj 2011

Rosso Sangue (1981)


Rosso Sangue, även känd under namnen Absurd, Horrible och Anthropophagus 2 är en våldsam slasher signerad Joe D’Amato och George Eastman. D’Amato regisserar under namnet Peter Newton för att attrahera den amerikanska marknaden.  George Eastman spelar huvudrollen och står för storyn.
Detta gjorde de även med Anthropophagus ett år tidigare. Ibland hävdas det att Rosso Sangue är en uppföljare till denne men det visar inte denna historia några indikationer på.

George Eastman spelar en slags övermänniska vars blod koagulerar fortare än kvickt vilket gör honom nästintill osårbar. Det enda som verkar stoppa honom är om hjärnan förstörs.
Detta får vi reda på då en präst följt honom ändå från Grekland där han genomgick ett experiment som gick fruktansvärt fel. Nu går han bärsärkargång och mördar alla som kommer i hans väg med hjälp av bandsåg, borr och ugn!?

Jag har alltid gillat D’Amatos filmer (om man bortser från de hundratal porrfilmer han regisserade under sin livstid). Det är något särskilt med dem jag inte kan sätta fingret på. De är inte särskilt snygga eller logiska men de håller alltid mitt intresse uppe. Det gör även Rosso Sangue som utvecklas till en riktig nagelbitare med underbart slut.

Den är tydligt inspirerad av Halloween. Här är Dr. Loomis ersatt av en namnlös präst och Eastman behöver ingen Michael Myers mask för att se skräckinjagande ut. Dess klara likheter blir aldrig något problem då Rosso Sangue klarar att stå stabilt på egna ben med riktigt brutala mord och ett högt tempo.

Den alltid fantastiska dialogen gör sig även här påmind.

Sjuksköterska till barnet med den trasiga ryggraden:
- Listen, there’s a man in the house
- Who is he?
- A sick man, he’s crazy and very dangerous!
- Where is Willy?(En riktigt störig unge med fruktansvärd dubbning)
- I sent him away to look for help!
- We’ve just got to stay here until someone comes.
- Do you understand? You mustn’t be frightened!

Bra peptalk till ett paralyserat barn! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar