onsdag 11 maj 2011

Leonard Cohen, Malmö Arena 4/8 -10


En ödmjuk och välklädd 76 årig gentleman som ger en konsert på över 3 timmar är inget som tillhör det vanliga. Leonard Cohen är allt annat än vanlig.

Han ger sitt mycket stabila 9-mannaband utrymme att visa upp sina talanger medan han lyfter hatten till deras ära. Jag har aldrig varit med om något liknande och kan inte annat än att älska det jag ser och hör. Känslorna måste vara besvarade eftersom han ger oss 29 låtar från den imponerande katalogen av inspelningar.

Det är första gången jag ser honom live och vid sidan av Bob Dylan är Cohen den största ännu levande poeten och låtskrivaren. Det är poesi med musik som uppbackning. Hans röst är djupare än någonsin och visst, Suzanne och So Long Marianne är inte lika stabilt sjungna idag som de var för 40 år sedan. Å andra sidan är det de enda två låtar där hans röst inte riktigt håller.
Han håller oss trollbundna med Chelsea Hotel #2, Famous Blue Raincoat, Who By Fire, The Partisan och The Gypsy’s Wife, bara för att nämna ett fåtal.

Det spelades låtar från de flesta av skivorna med undantag för den överproducerade Death of A Ladies’ Man och hans senaste släpp Dear Heather. De enda låtar jag egentligen saknade var Avalanche, Waiting For the Miracle och You Know Who I Am. Det är inte många att sakna med tanke på hur väl han valt bland låtarna från hans 11 plattor.

De tre nya låtarna han spelade, främst The Darkness, ställer förväntningarna inför den kommande plattan högt och visar att han fortfarande har mycket mer att ge.

Att han avslutar med Closing Time och I Tried To Leave You är genialiskt.
Tack Leonard Cohen för en fantastisk kväll!

Setlist
“I tried to leave you, I don't deny
I closed the book on us, at least a hundred times.
I'd wake up every morning by your side.
The years go by, you lose your pride.
The baby's crying, so you do not go outside,
and all your work it's right before your eyes.
Goodnight, my darling, I hope you're satisfied,
the bed is kind of narrow, but my arms are open wide.
And here's a man still working for your smile”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar