onsdag 11 maj 2011

Just Before Dawn (1981)


Just Before Dawn är en blandning av Friday the 13th och Deliverance och en ganska medioker sådan.

Ett gäng beger sig långt upp i bergen för att campa och kolla upp sina nyköpta ägor. Klart som att solen går upp morgonen är de inte ensamma. Två inavlade rednecks fetton dödar dem en efter en på tråkiga sätt.

Just Before Dawn är regissören Jeff Lieberman's tredje film efter den smått fantastiska Blue Sunshine och "mördarmaskarna anfaller" filmen Squirm. Det känns som han vill lite för mycket och i slutändan blir det bara pannkaka av det hela. Filmen har fått överlag ganska så bra kritik och nämns ofta i samband med Deliverance, Rituals och Southern Comfort. Det är svårt att förstå då de är av en helt annan kaliber. Med detta menar jag inte att den helt bör undvikas. Det finns en hel den oavsiktligt roliga scener och avrättning med hjälp av att köra näven i truten är ren underhållning.

2 kommentarer:

  1. Nej nej nej! Detta är en av de allra bästa tillsammans med Rituals ju! Makalöst foto men underbara miljöer och ett slut som sätter allt på sin ände. Bara förvandlingen från späd stadstjej till mordmaskin är fantastisk :)

    SvaraRadera
  2. Det makalösa fotot och de underbara miljöerna missade jag förmodligen då jag såg den på en riktigt sunkig VHS-kopia då jag inte hittade den på dvd. Nu finns den ju så jag får helt enkelt se den igen snart. Do it again, do it right!

    SvaraRadera